Плани щодо легалізації медичної марихуани в Україні зіткнулися з несподіваною затримкою, оскільки опозиційна партія “Батьківщина” перешкоджає підписанню законопроєкту, схваленого Верховною Радою України.

Юлія Тимошенко, лідерка партії “Батьківщина”, послідовно виступає проти цього заходу, посилаючись на побоювання, що ця пропозиція легалізує “наркотрафік і наркомафію в країні”. Тимошенко має намір звернутися до Конституційного суду, стверджуючи, що поправки до законопроєкту розглядалися в “напівпорожній залі”.

Незважаючи на зусилля Тимошенко заблокувати закон, Ольга Стефанишина, член парламенту і віце-прем’єр-міністр України з питань європейської та євроатлантичної інтеграції, запевняє своїх прихильників у соціальних мережах, що ця невдача має тимчасовий характер. “Друзі, не панікуйте. Це стандартний і очікуваний крок“, – написала вона, висловивши впевненість, що захід буде розблоковано в січні.

Прихильники медичної марихуани розраховують подолати блок опозиції в січні, що відкриє шлях до того, щоб законопроєкт дійшов до президента Володимира Зеленського, який заявив про свою підтримку реформи. Зеленський наголосив на важливості прийняття найкращих світових практик, включно з легалізацією ліків на основі канабісу, у своєму виступі перед парламентом на початку цього року.

Опір опозиції відбувається попри те, що Верховна Рада ухвалила закон 248 голосами минулого тижня, здолавши опонентів, які намагалися заблокувати цю пропозицію, за допомогою сотень поправок, які критики назвали “спамом”. Законопроєкт, у якому рак і посттравматичний стресовий розлад, спричинений війною, спочатку були вказані як прийнятні стани, переводить марихуану з категорії суворо заборонених у категорію доступних для медичного використання за рецептом у Списку II Кодексу наркотиків країни.

Тоді як критики, зокрема Тимошенко, виступають проти необхідності додаткової реформи медичної марихуани, прихильники наголошують на потенційному полегшенні, яке вона може запропонувати при різних захворюваннях, як-от хвороба Альцгеймера та епілепсія. Закон, підписаний президентом Зеленським, набуде чинності через шість місяців.

Рух України до легалізації медичної марихуани різко контрастує з Росією, давнім противником, яка люто виступає проти реформи міжнародної політики щодо канабісу. Росія засудила такі країни, як Канада, за легалізацію марихуани по всій країні, підкресливши розбіжність у політичних підходах між двома сусідніми країнами.